Sunday 2 August 2015

Resepi Ikan Sardin Buat Sendiri (Homemade)


Assalamualaikum W.B.T

Ikan sardin. Jangan main-main dengan setin sardin sekarang. Dulu kita boleh lah dengar dialog drama TV "Mak masak sardin je hari ni. Ayah korang belum dapat gaji lagi."

Nanti, dialog jadi macam ni "Hari ni ayah korang dah dapat gaji, jadi.... mak masak sardin!!!" Muka riang dan girang mak membuka saji. 

Dalam berita Astro Awani ada berkenaan ikan sardin. Klik sini. 

Kalau harga setin sardin bersaiz besar lebih mahal daripada harga ayam sekilo, ish... macam mana kalau dah rasa teringin sangat nak makan sardin kan?

Okey, di sini kita kongsi resepi Sardin Homemade. 

Rasa tak lari pun dengan sardin dalam tin favourite kita. Dah lah tu, confirm lah lebih sihat dan terjamin. Tanpa perasa atau apa-apa yang tiruan. 

Jom kita check resepi ni. Oh ya, ini adalah hasil nukilan Ustazah Wan Habsah. Beliau posted di FB dan beratus² share untuk resepi ni. Yang dah mencuba dan berjaya pun ramai. Kannnnn....peminat sardin dimana² sahaja. 


Gambar Google. 

Gambar Google


Ikan Sardin Buat Sendiri (Homemade)
Resepi Asal: Chef Ustazah Wan Habsah

Bahan-bahannya :
1 kg ikan selayang/ sardin segar.
2 labu bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang putih kisar.
2 biji Buah tomato didadu kasar
1/ 2 cawan tomato puri.
1/ 2 cawan tomato sos
Kalau nak pedas tambah sedikit sos cili.
Gula dan garam secukup rasa.
Setengah cawan minyak.
1 sdt Serbuk lada putih.
Air secukupnya ( 1 jug, masuk sedikit demi sedikit)
Periuk Pressure Cooker ( saya guna noxxa).
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sampai wangi.
2. Masukkan tomato buah, tomato puri, tomato sos dan cili sos.
3. Masukkan air dan ikan. Tambah garam dan gula.
4. Masak menggunakan pressure cooker 30 minit.
5. Tambahkan air jika perlu. Dan masak lagi 20-30 minit. Tambah air sedikit demi sedikit lagi. Biarkan kuah pekat dan ikan benar- benar lembut isinya.
Sedia untuk dihidangkan dengan Nasi Putih.. Sedap wooo..
ALHAMDULILLAH.
Tambahan :
**************
Nak perah limau nipis pun boleh, kalau nak hilangkan hanyir.
Nak tumis dengan cili kering kisar pun boleh untuk pedas.
Nak tambah daun kari pun boleh.
Ada juga orang tambah tepung gandum untuk pekatkan kuah.

2 comments:

  1. Alhamdulillah, dh Cuba...memang menjadi...terima kasih...

    Jom lawat blog saya

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. menjadi.. terima kasih share resepi. 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

    ReplyDelete