Sunday 28 June 2015

Daun Ketumbar dan Nasi Arab


Assalamualaikum

Nama blog ini... coriander cilantro. Daun ketumbar dalam Bahasa Inggeris. Ada orang panggil Coriander, ada yang panggil Cilantro... Chinese Parsley pun ada. 

Dulu terfikir daun apakah ini di dalam tomyam? Kenapa bau semacam? Rasa semacam? Erkkkk. 

Akhirnya saya tidak tahu... bila cinta saya berputik kepada daun ketumbar. 



Daun Ketumbar beli di Pantai Timur, Kuala Besut. Kaut semua. Segar bugar

Untuk resepi Nasi Arab menggunakan Rempah Ustazah, daun ketumbar adalah elemen penting untuk penyediaan sambal dan salatah. Nasi Arab tak kick kalau takde sambal dan acar salatah tau. 

Saya sendiri bila nak masak nasi arab, pergi cari barang di pasaraya, kena pergi check daun ketumbar dan lemon dulu. Kalau dua perkara tu tak ada, saya cancelled nak buat nasi arab. 

Tengah gaul Salatah

Resepi Salatah 'Adi/ Acar Jelatah

Potong dadu 2 biji tomato, 2 batang timun. Selepas itu masukkan garam, gula dan perahan lemon. Masukkan hirisan daun ketumbar dan 2 sudu minyak zaitun. Kalau nak rasa pedas² sikit tabur sedikit serbuk lada hitam kasar. Gaul rata. 


Buah lemon pun penting. Jangan tukar dengan limau nipis atau limau kasturi tau. 

Tadaaaaaa.... Nasi Arab dah siap. 

Belakang kotak Rempah Nasi Arab Ustazah ada step by step, ada resepi sekali
Resepi Sambal Arab

Kisar 3 biji buah tomato, 3 cili merah, 1/2 labu bawang besar, garam, gula dan daun ketumbar. Perah lemon sebelum kisar. 


Insya Allah senang sahaja penyediaan Nasi Arab menggunakan Rempah Ustazah ni.
Untuk pembelian boleh WhatsApp 013.9454579


P/S : Jangan lupa L I K E Pagebook Rempah Ustazah ye


No comments:

Post a Comment